Ce cred românii despre criza din Ucraina (SONDAJ)

De Alin Paicu | Articol publicat pe Adevărul.ro | 13.03.2014

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, aproape 30% din cei chestionaţi cred că situaţia din ţara vecină e un pericol pentru securitatea României. Răspunsurile la întrebările din acest studiu realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ au fost culese între 27 februarie şi 4 martie, iar analiza lor trebuie să fie făcută şi în acest context. Protestele de la Kiev s-au încheiat prin căderea regimului Viktor Ianukovici, iar tensiunile s-au localizat acum în Crimeea, fapt care a amplificat faţeta militară şi internaţională a crizei.

Variabila conflict/tensiune în ţara vecină rămâne valabilă, deci ipoteza percepţiei de către români a unui anumit grad de risc în raport cu situaţia respectivă „stă în picioare“.

29,2% din respondenţi consideră că evenimentele fierbinţi din Ucraina pot afecta „mult şi foarte mult” securitatea naţională a României, relevă studiul efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. De menţionat că 18,5% din cei chestionaţi consideră că situaţia din statul vecin nu ne afectează „nici mult, nici puţin“, în vreme ce 37,9% din români răspund „puţin şi foarte puţin“.

„Cultură geopolitică redusă a românilor“

6,9% din populaţia României se consideră foarte bine informată cu privire la „situaţia din Ucraina“ şi 27,4% – bine informată. Puţin informaţi se declară 37,7% din concetăţenii noştri, în timp ce foarte puţin informaţi sunt 15,3%. „Numărul de alegeri «nu ştiu/nu răspund» se localizează la 4,8%, deci un procent destul de mic, ceea ce atestă o notorietate mare a subiectului, dar, coroborat cu datele de mai sus, o cunoaştere efectivă slabă a lui. Efect, probabil, al unei anumite lipse de interes pentru probleme geopolitice şi internaţionale şi pentru spaţiul răsăritean în genere. Dezavantajul este că se constată o cultură geopolitică relativ redusă a românilor“, apreciază Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.

Ianukovici şi Rusia, vinovaţi pentru revoltă

În ceea ce priveşte protestele care au dus la prăbuşirea regimului Ianukovici, 27,7% din respondenţi cred că au fost declanşate de refuzul fostului preşedinte ucrainean de a semna acordul de asociere a ţării sale cu Uniunea Europeană. 25,9% din români consideră că revolta a fost cauzată de implicarea Rusiei în relaţia Ucraina-UE, iar 15,3% pun protestele pe seama problemelor interne ale Ucrainei. Coordonatorul Darie Cristea constată că, „practic, în pragul transformării crizei politice interne într-una ruso-ucraineană, peste 50% din români asociau încercarea Ucrainei de a se îndrepta spre Uniunea Europeană cu probleme pe linia relaţiei cu Rusia, oferta occidentală de a coopta Ucraina în asociere fiind percepută mai degrabă ca legitimă“.

Trei români din cinci văd Ucraina în UE

59,2% din respondenţi (adică trei români din cinci) sunt convinşi că Ucraina „este o ţară europeană şi ar trebui să se integreze în Uniunea Europeană“. Numai 12,4% din cei chestionaţi apreciază că statul vecin nu este unul european şi că ar trebui să rămână în afara UE. Nu mai puţin de 28,4% din cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la întrebarea privind viitorul Ucrainei, fapt explicabil, consideră Darie Cristea, „în contextul interesului general scăzut al românilor, după ’90, faţă de spaţiul ex-sovietic“.

Citeste mai mult: adev.ro/n2d1lp

627x0