Bilanț provizoriu cu Dan Dungaciu

Nicolas Don | rfi.ro | 25.01.2015

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a fost invitatul lui Nicolas Don, în cadrul emisiunii Bilanț provizoriu, de la Radio France International România.

A fost abordată tema atentatelor teroriste din Franța, consecinţele acestora, modul în care societăţile occidentale pot face faţă acestui pericol, integrarea comunităţilor musulmane în Occident sau posibilitatea ca România să fie ţinta unui atac terorist.

Pe parcursul emisiunii, Dan Dungaciu, a declarat : există un resentiment mai profund față de o lume pe care unii o percep, demnă de disprețuit sau de urât. Forma aceasta a resentimentului care e difuză, are după părerea mea, expresia cea mai profundă în lumea islamică în acest moment. E vorba de un resentiment profund față de o lume care se descarcă în aceste grupări religioase și de foarte multe ori din acest punct de vedere, Islamul, n-are numai funcția de potențare, dar are funcția și de pretext. Adică, este și cauza, și petextul, unor manifestări antioccidentale.

Din această pricină, am senzația, că aceste manifestări de reacție, au aceeași rădăcină. E un resentiment care se descarcă în diverse forme și această chestiune e vestea cea mai proastă. E vestea cea mai proastă, pentru că n-ai cum să o lămurești. Este clar că intervine aici o diferențiere aproape radicală în termeni de noi și ei, chiar dacă ea nu se desenază strict în termenii islamului, chiar dacă nu Islamul este cel care îl generează nemijlocit, este clar că lumea islamică, cel puțin în acest moment, este pentru mine, spațiul cel mai favorizant ca acest resentiment occidental să se manifeste.  

Recomandarea culturală a lui Dan Dungaciu a fost aria Rugăciune din opera Rienzi a lui Richard Wagner, în interpretarea tenorului Max Lorenz. Sursa: rfi.ro