Bătălia cifrelor în R. Moldova. Dan Dungaciu dă posibilele variante de coaliţie de guvernare

Corciu Marinela | PSNews.ro | 27.02.2019

Dan Dungaciu a fost, marți, invitat la emisiunea ”Puterea Știrilor” în cadrul căreia a dezbătut, printre altele și rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Concret, întrebat care ar putea fi posibilele variante de coaliție de guvernare, analistul Dan Dungaciu a replicat:

”D-l Dodon a ieșit public și a spus că eu vreau majoritate politică, deci de partide, ceea ce e o afirmație hazardată, pentru că ultimul premier, domnul Filip din Republica Moldova, a fost ales de un partid plus deputați independenți, care au votat, au semnat în finalul unui așa zis proiect de guvernare și acel premier a fost acceptat de președinte. Ce vreau să spun cu asta? Vreau să spun că nu-i obligatoriu să fie o coaliție de partide, așa cum sugera domnul Dodon, cel puțin  că precendentul este din Republica Moldova.

Ce se poate întâmpla?Domnul Plahotniuc, se strânge în jurul partidului democrat, partidul ȘOR care este tot al domniei sale, și plus alți deputați independenți și alți deputați racolați  de la alte partide și să facă un 51%. Asta ar fi o variantă, și atunci va avea o guvernare PDM, condus de domnul Plahotniuc, chiar dacă nu va fi el premier, ar putea să fie premier, domnul Filip, dar va fi o guvernare strict cu majoritate PDM.

Este un lucru care se poate face pentru domnul Plahotniuc poate face asta, însă ar fi foarte riscant, va da prost în fața Europei, care ar vea o democrație mai accentuată la Chișinău și de ce spun că e importantă Europa, pentru că cineva trebuie să plătească după aceste alegeri. Partidul lui Plahotniuc ar cheltui foarte mult în aceste alegeri. De unde poate să ia bani, din UE sau de la București, cele două surse de venit. Și aici ar fi foarte interesant cum s-ar plasa Bucureștiul în raport cu UE.

Deci domnul Plahotniuc poate face partid singur. Dacă România va finanța acest Guvern, România se va pune iarăși împotriva a ceea ce Bruxelles-ul aproape că dorește în Republica Moldova”, a exprimat Dungaciu.

Totodată, Dan Dungaciu a afirmat că cine sugerează formarea Uunei alianțe între ”partidul domnului Plahotniuc și blocul ACUM, nu înțelege nimic din Republica Moldova”.

 ”A doua variantă, o coaliție, cea mai sigură, cum dorește Bucureștiul între partidul domnului Plahotniuc și blocul ACUM. Cine spune asta, nu înțelege nimic din Republica Moldova, pentru că o asemenea alianță e imposibilă, este imposibil pentru că blocul ACUM  a declarat că nu se va alia cu blocul ACUM, dacă blocul ACUM se va alia cu domnul Plahotniuc va ajunge la guvernare, dar niciodată la putere” a explicat Dungaciu.

Interviul integral mai jos: