Alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Posibile consecințe asupra politicii externe și de securitate

New Strategy Center a organizat joi, 10 noiembrie 2016, la Cercul Militar Național, dezbaterea cu titlul: “Alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Posibile consecințe asupra politicii externe și de securitate“.

La 30 octombrie 2016, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne pentru a-și alege președintele prin vot direct. În finală s-au calificat Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor, care a obținut 47,98% din voturi, și Maia Sandu, liderul noului Partid Acțiune și Solidaritate, cu 38,71% din voturi.

New Strategy Center organizează această dezbatere pentru a încercă să obțină din partea invitaților răspunsuri la câteva întrebări importante pentru viitorul relațiilor dintre Chișinău și București – Cum vor evalua relațiile Republicii Moldova cu UE și NATO, în cazul în care președinte ar fi ales Igor Dodon sau Maia Sandu? Dar relațiile cu România? Care va fi atitudinea noului președinte în raport cu Federația Rusă?

10-11-1

În programul partidului Maiei Sandu se precizează că “cetăţenii Republicii Moldova sunt victime ale speculaţiilor geopolitice ale unor politicieni corupţi si incompetenţi care se tocmesc ba cu Europa, ba cu Rusia , pentru a-şi asigura votul şi acoperirea politică pentru propria incompetenţă şi coruptibilitate”, fiind amenționate apoi angajamente ferme: ,,Vom asigura implementarea calitativăa Acordului de asociere spre a construi instituţii pe potriva celor din ţările europene; Vom consolida relaţiile de bună vecinătate cu România şi cu Ucraina prin cooperare transfrontalieră, comerţ şi investiţii, preluare de bune practici; vom dezvolta Dialogul Strategic moldo-american în vederea atingerii unui Parteneriat Strategic cu SUA; vom asigura relaţii normale, neconfictuale cu Federaţia Rusă în baza intereselor comune în domeniul comerţului, investiţiilor, liberei circulaţii şi legăturilor culturale”.

De cealaltă parte, Igor Dodon, afirmă în programul electoral că în primele 100 de zile ale mandatului său va restabili Parteneriatul Strategic cu Rusia, prima sa vizită oficială urmând să fie la Moscova. Totodată, va insista pentru constituirea unei comisii SUA-UE-Rusia care să garanteze neutralitate țării. În plan intern, va milita pentru alegeri anticipate, ceea ce va deschide calea spre un control asupra Guvernului. De asemenea, va cere președintelui României semnarea tratatului de bază bilateral, prin care dorește recunoașterea granițelor actuale. ,,Voi da directivă SIS-ului (Serviciul de Informații și Securitate) și Procuraturii să ia atitudine față de organizațiile unioniste, deci antistatale din Moldova. Voi obține adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismulu”, afirmă Igor Dodon.

Programul evenimentului a fost următorul:

10.00 – 10.10 Deschiderea dezbaterii şi introducerea în tematică: Dl.Ionel Nițu, presedintele New Strategy Center,

10.10 – 10.30 Dl. Igor Munteanu, președintele Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative sociale ,,Viitorul”, Chișinău, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA,

10.30 – 10.50 Dl.Andi Cristea, europarlamentar, Președinte al Delegației la Comisia parlamentară de Asociere UE-Moldova, membru în Comisia pentru Afaceri Externe

10.50 – 11.10 Dl. Dan Dungaciu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române

11.10 – 12.30 Discuții libere

Evenimentul a fost supus regulilor Chatham House

Cine va fi mai convingător și spre ce orientarea va tinde Republica Moldova vom vedea în data de 13 noiembrie, odată cu turul II al alegerilor prezidențiale.

10-11-2